Георги Свиленски: Мерки срещу инфлацията и преизчисляването на всички пенсии са основен приоритет за БСП и за всички българи

Апр 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 710

27.04.2022 г.

„Разбира се, че имат отношение темите военна помощ за Украйна и спрените газови доставки. Няма как да няма връзка, когато Европа всеки ден налага санкции и прави някакви действия в посока подкрепа на един от участниците във войната.” Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски по БНР.

По думите му няма българин, който да не е притеснен от случващото се.

„Винаги сме заявявали, че освен за действията по време на война трябва да се мисли и за действията след това. Най-вероятно след проблемите с газта, предстоят такива и с петрола. 

БСП е последователна в позицията си, че не трябва да се изпраща военна помощ за Украйна и аз не мога да разбера защо е този натиск върху нас да променим своята позиция. Ние сме наясно със ситуацията в Украйна и какви нужди имат, но ясно казваме каква помощ според нас те трябва да получат – само хуманна. Позицията ни няма нищо общо с тази на Русия и Путин. Ние защитаваме единствено мира, а изпращайки оръжия се стимулира продължаването на войната.“, каза социалистът.

“Българския парламент е в правото си да реши всичко. В момента имаме 3 проекта. Те ще бъдат разгледани вероятно следващата седмица”, посочи Свиленски.

Според него няма как българското правителство да контролира това дали държави, на които продаваме оръжия го препращат след това към Украйна, а противното на това означава, да затворим военнопромишления си комплекс.

 “Става въпрос за ясно сключени договори за доставка на оръжия и ние не изпращаме оръжия за Украйна. В договорите, които сме сключили няма краен потребител Украйна. И, ако трети страни препращат оръжия към Украйна, то трябва да този въпрос да бъде повдигнат до тях. „Това, което сме заявили е, че за нас националните интереси са преди всички”, добави председателят на парламентарната група на “БСП за България”.

„Както и г-жа Нинова вчера обясни миналата година имаше три пъти парламентарни избори и поради тази причина е имало прекъсвания в заседанията на Междуведомствената комисия за износ на оръжия, която издава лицензи за производство. Реално няма рязко увеличение в количеството на изнасяни оръжия”, каза още Свиленски.

„Антиинфлационните мерки и преизчисляването на всички пенсии са основен приоритет както за БСП, така и за всички наши съграждани. Бяхме информирани от финансовия министър, че в рамките на седмица ще бъдат изчислени предложенията от всички коалиционни партньори и ще се каже кои могат да влязат в сила с актуализацията и кои ще останат за следващата година”, заяви Георги Свиленски.

В заключение той каза, че темата за минимална работна заплата от 770 лв. стои на масата за преговорите и социалистите очакват да бъде обсъдена по време на следващия коалиционен съвет.